Hva er en pergola?

Pergolux pergola med lamelltak sett ovenfra

Hva er en pergola? De dukker opp på den ene uteplassen etter den andre, og vi hører om dem i samtale med venner og familie. Pergola har blitt ekstremt populært de siste årene. Spørsmålet mange stiller seg, er hva er en pergola egentlig... Er du blant de mange som lurer på dette? Følg med, vi skal prøve å gi deg et klarere bilde.

Italienske røtter

Pergolaen kommer opprinnelig fra Italia, og har blitt benyttet på uteplasser helt siden renessansen. Pergolaen var gjerne bygget i treverk, og hovedpoenget var å bygge inn gangstier og ha noe som slyngplantene kunne feste seg til. Ordet pergola omfatter i dag langt flere bruksområder enn kun et plante-oppheng. Så hva er en pergola knyttet til i dagens samfunn?

Pergola uten tak

trepergola med hagemøbler under

Bilde hentet fra https://balancedfoodandfuel.org/

Ulike typer pergola

Vi har fått et kjapt innblikk i hvor pergola kommer fra, og i hvilken stil det startet. En pergola kan bygges i ulike materialer. Tradisjonelt har den blitt bygget i treverk, som skaper en stilig og naturnær konstruksjon. Ulempen med en pergola i treverk er at materialet må vedlikeholdes, og kan råtne eller vri seg. Andre populære materialer en kan bygge en pergola i, er ulike metaller. Er pergolaen laget av aluminium, vil det være en stor fordel for å slippe vedlikehold. Aluminium ruster ikke og du får en robust pergola som også ser veldig bra ut.

antrasitt pergolux pergola med sjøutsikt

Er pergola kommet for å bli?

Det er ingen tvil om at pergola er et trendy produkt som har kommet for å bli, ikke bare i Italia. I skandinaviske land og verden over, finner du denne lekre konstruksjonen på ulike uteplasser. Under lister vi opp noen punkter over de mest etterspurte fordelene ved en pergola.

Hva er en pergola og hva får jeg ut av det

1. Fleksibelt tak som åpnes og lukkes på få sekunder

pergolux pergola med lamelltak

En pergola består av et rammeverk og har ofte et tak. Velger du en pergola med regulerbart tak, får du langt større bruksmuligheter enn ved bare et fast tak i treverk. Et lamelltak gjør at du kan vri lamellene til ønsket åpning på bare noen få sekunder. Det gir muligheten for å sitte tørt under taket når det regner, og du kan raskt slippe inn sollys når solen skinner.

åpne lameller på pergolux pergola


2. Le for vær og vind med sidevegger

De fleste velger å ramme inn pergolaen med sidevegger. Dette kan gjøres med blant annet spilevegger, fleksible screens eller glasskyvedører. Sidevegger gjør at du sitter godt skjermet for vær og vind. Samtidig rammer det inn pergolaen din og du får en enda koseligere uteplass. Sett sammen pergolaen slik du ønsker den og velg hvor du vil putte de ulike elementene. Det er du som skal sitte under den og nyte fine hverdagsstunder. Sørg for at den har ditt personlige preg og er et sted du ønsker å tilbringe mye av tiden din.

Stemningsfull pergolux pergola med spilevegg og lyslenke

3. Lekker sone som deler inn uteplassen

Når du har montert pergolaen din, har du plutselig en egen sone du kan gå ut til. Et lyspunkt med en helt egen atmosfære! Den deler opp uteområdet i en egen sone, slik at uteplassen blir spennende og innbydende. Du kan velge om du vil ha veggmontert eller frittstående pergola. Pergolaen trekker frem det fine med akkurat din uteplass og gir deg helt nye bruksmuligheter utenfor huset. Her er det kun fantasien som setter grenser for hvor koselig du kan gjøre det i din pergola. Sørg for å få opp en varmelampe, lyslenker og eventuell led-belysning. Hent frem alt du eier av utelykter og pledd, saueskinn og borddekorasjoner. Da er det bare et tidsspørsmål for når du flytter ut i pergolaen din og ikke vil inn igjen. 😉

4. Uendelige bruksmuligheter

Når du begynner å tenke på hva du ønsker å bruke pergolaen din til, vil du raskt merke at mulighetene er mange. Noen av de anledningene som pergolaen typisk blir brukt til: Bursdagsselskap, rekreasjon, treningsrom, rekefest. Utekino, tacofredag, familiestunder og egentid. Ost- og vin-kveld med venner, koselig spillkveld mens regnet drypper utenfor. Mulighetene er uendelige.

bursdagsselskap i pergolux pergola

tid med venner under pergolux pergola

høstmåltid under pergolux pergola

Hva er en pergola?

Så hva er en pergola? Forhåpentligvis har du fått et klarere bilde på hva dette ordet omfatter. Kanskje du lettere henger med i samtalen med venner og familie når temaet om uteplassen dukker opp. Det er ingen tvil om at pergolaen kan brukes til svært mye forskjellig. De finnes i flere varianter, i både aluminium, treverk og enklere konstruksjoner. En ting som er sikkert er at de lyser opp uteplassen din og får deg til å utnytte områder på uteplassen som før ikke ble tatt i bruk. Her finner du ulike størrelser og farger på Pergolux pergola.

sommertid med pergolux pergola på uteplassen


#farge_antrasitt
PERGOLUX Screen S1
fra 8.995 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Pergola S1
fra 38.000 kr
Pergolux varmelampe i antrasitt
PERGOLUX Varmelampe
3.600 kr
#variant_skyveglass-uten-ramme
PERGOLUX Glassvegger S1
fra 21.700 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Sundream S1
fra 46.700 kr