Pergola med tak og vegger | Et mangfold av muligheter

Pergola med tak og vegger

Pergola er et svært populært produkt for uteplassen og kan gi helt nye bruksmuligheter. Det finnes mange ulike varianter av pergola og spørsmålet er hva som egentlig skiller disse. Pergola med tak og vegger kan variere, og det kan være utfordrende å vite hvilket alternativ du skal gå for. Et godt utgangspunkt for f.eks et godt pergola-tak er god drenering. Når vannet føres pent vekk, kan du nyte stundene ute selv på de dagene som regnet strømmer ned. I dette innlegget vil vi forklare forskjellen på ulike pergola tak, slik at du kan velge det taket som best passer dine behov.

Pergola med tak - hvilke tak er de mest vanlige?

Duktak og lamelltak

Med et pergola tak kan du sitte ute på uteplassen og ikke måtte flykte inn når regnet kommer. Det er en stor fordel i motsetning til en tradisjonell pergola med kun et rammeverk og toppbjelker uten tett tak. De vanligste løsningene for pergola tak er duktak og lamelltak. Disse gir god fleksibilitet og rammer inn pergolaen på en fin måte. Samtidig er det noen viktige forskjeller.

Duktak

Et duktak kan foldes sammen fra den ene siden og vil gi en stor åpning når taket er skjøvet helt bort. Friheten å kunne åpne taket helt er noe mange liker. Det gir en større lysåpning og et enda luftigere uterom. Ved mange duktak kan dette likevel gi noen estetiske ulemper som at duken klumper seg, og det vil være et parti av taket som fortsatt er helt lukket. Enkelte duktak vil lett kunne bli slapp med tiden. Skitt har også en tendens til å feste seg lettere på et duktak enn for eksempel et lamelltak.

Lamelltak

Et lamelltak har normalt lameller i aluminium med mulighet for å vri til ønsket åpning. Du får slippe inn mye sol og lys mellom lamellene når disse står åpne. Lamellene kan også vris raskt og enkelt til lukket posisjon ved hjelp av for eksempel en sveiv. Dette gir en ekstra god fleksibilitet når regnet kommer og du ønsker å lukke lamelltaket raskt igjen. Et tak med lameller ser også veldig estetisk pent ut, takket være lik åpning mellom hver lamell over hele taket.

Pergolux pergola lamelltak med sveiv

Glasstak

En pergola med glasstak er et flott alternativ dersom du ønsker et fast og tett tak men samtidig ønsker å slippe inn så mye lys som mulig. Glasstak er vanligst for utestuer - men noen leverandører tilbyr glasstak på pergolaen. Vi i PERGOLUX har vi nylig lansert Crystal utestuen (innglasset utestue), som også kan fås tak i som pergola med glasstak. Ønsker du altså en pergola med fast glasstak, er Crystal med glasstak et veldig godt og gunstig alternativ!

PERGOLUX Crystal utestue med glasstak i værharde forhold

Motorisert tak eller manuelt tak

Det finnes mange ulike pergola løsninger. En av tingene som skiller pergolaer og prisnivået, er om produktet er motorisert drevet eller styres manuelt. Motoriserte løsninger kan være svært brukervennlig og ser ofte eksklusivt ut. Dersom du skal ha en pergola med motorisert tak, bør du absolutt vurdere å investere en høyere sum.

Motorisert lamelltak

Et motorisert lamelltak er en veldig stilig og god løsning på en pergola med tak. Du slipper å styre lamellene manuelt og benytter i stedet en fjernkontroll som åpner og lukker taket for deg etter ønske. Vår splitter nye Skydance pergola har både elektrisk lamelltak og kommer med justerbart LED belysning. Den er også en del av PERGOLUX sitt økosystem, som betyr at du også kan ettermontere både screens og glassvegger på din skydance pergola.

Pergolux skydance motorisert lamelltak

Manuelt tak

Motoriserte tak kan være ønskelig for noen, og i høyere prisklasser får du gode løsninger som varer lenge. Samtidig vil det ofte ikke være nødvendig med en motorisert løsning når du går for en pergola med lamelltak. En slik pergola kan like fleksibelt styres manuelt. Du benytter sveiven til å vri lamellene til ønsket åpning og regulerer disse raskt og enkelt. Med en manuell takløsning får du et veldig fleksibelt og brukervennlig produkt.

Hva er lameller?

Fordelene beskrevet i forrige avsnitt er grunnen til at vi i PERGOLUX har valgt nettopp lamelltak når vi utviklet hovedmodellen vår. Lameller er vribare profiler, ofte i aluminium, som ligger med en overlapp når de vris til lukket posisjon. Det er et veldig fleksibelt pergola tak, hvor lamellene også leder vannet ut til rennene på siden. Vi har sørget for at lamellene på PERGOLUX pergolaen skal være sterkere enn en del andre pergola tak som selges i Norge. Mens flere pergolaer har et todelt tak, har Pergolux Pergola forsterkede lameller som strekker seg over hele taket. Pergolaen er mer motstandsdyktig mot regn på grunn av at den ikke har et lekkasjepunkt i midten. I tillegg slipper du to sveiver for å åpne opp taket.

Det er store fordeler med et utendørs tak som du kan justere etter været. Ved hjelp av de vridbare aluminiumslamellene, kan taket åpnes og lukkes på bare noen sekunder. Vri lamellene enkelt til lukket posisjon når regnet kommer, og fortsett å sitte tørt og nyte freden ute i pergolaen. Taket vil også gi deg muligheten for å raskt regulere sol og skygge når du og dine sitter ute og heten trenger seg på.

Pergolux pergola med lamelltak

Hvor mye tåler pergola med lamelltak

Hvor mye et lamelltak tåler varierer veldig. Det finnes lamelltak i de høyere prisklassene som tåler over hundre kilo på taket. Andre pergolaer har svake lameller som tåler lite og som vil bli skadet dersom det kommer vekt på taket. Lamellene på PERGOLUX pergola er forsterket og er betydelig sterkere enn en del andre i prisklassen. Dette innebærer et solid pergola tak som kan stå ute hele året. Dersom det kommer store mengder snø, vris lamellene til åpen posisjon så det kan snø mellom og ned til underlaget. Et lamelltak fra PERGOLUX vil likevel tåle en god del snø på taket.

Pergolux pergola lamelltak åpent

Ulemper med lamelltak

Mange ganger ønsker man gjerne å nyte solen under pergolaen. Med et duktak kan du kjøre taket til en side og få en større åpning. Det kan være gunstig dersom du ønsker maksimalt innslipp av sol. De fleste lamelltak kan ikke skyves til siden og gir dermed ikke den store åpningen. Likevel er det som oftest ikke behov for dette. Det mange tror er at man ikke får muligheten til å nyte solen dersom man har et pergola tak med lameller. På lamelltaket fra PERGOLUX er det en stor åpning mellom hver lamell. Dette gjør at mye sol slippes gjennom lamellene når disse står åpne. Du kan enkelt regulere ønsket mengde sol og skygge. Solen kommer også oftest inn fra siden og mye lys vil slippes inn her. Derfor tilbyr vi også screens, som både kan skjerme for sol og vind! Et pergola tak med lameller danner dessuten også et vakkert lysspill. 

Fordeler med lamelltak

En vesentlig fordel med et pergola tak med lameller er den gode dreneringen av vannet. Vannet legger seg ikke som i en duk. Når du vurderer ulike pergola tak, bør du undersøke at det er fall på taket. Slik unngår du at vann blir liggende og ikke renner ut. PERGOLUX pergola har en helning på lamellene som gjør at dreneringen fungerer utmerket.

Det finnes også to-delte lamelltak hvor du har to tak som styres separat med to sveiver. Du kan da åpne og lukke hvert av takene slik du ønsker, noe som gir en fleksibel regulering. Samtidig vil et to-delt tak frembringe et potensielt lekkasjepunkt på midten når lamellene åpnes. Vann vil da kunne dryppe inn i pergolaen. To-delte tak trenger også to sveiver istedenfor èn.

PERGOLUX pergola på terrasse med åpent lamelltak

Montering av lamelltak

Normalt er montering av pergola en stor del av kostnaden, og gjøres av verifiserte håndverkere. Dette er typisk for motoriserte og mer komplekse løsninger, hvor det kreves høy kompetanse. PERGOLUX har utviklet pergola med utgangspunkt i at det skal være enkelt å montere selv. Dette er en stor fordel, da du sparer mye penger og kan gjøre dette uten å være håndverker eller ha erfaring. Vi har utviklet lamelltaket med en "kliks" løsning slik at lamellene raskt og enkelt monteres opp. Det kreves derfor ikke spesialutstyr eller tidligere erfaring for å få til montering av vårt lamelltak.

Smart dreneringssystem

PERGOLUX pergola har et smart dreneringssystem hvor vannet fra taket føres langs lamellene og ut til renner på alle sidene. Her dreneres vannet videre ned gjennom søylene og ut i bunn ved søylefoten. Dette gir store fordeler som at det ikke vil renne store mengder vann ned på sidene som spruter og gjør det vått. Dette kan du derimot oppleve med flere andre tak og markiser. Vannet vil i stedet ledes på en smart måte som gjør at du trygt kan sitte tørt under pergolaen også i regnvær og nyte de fine stundene med venner og familie.

Pergolux pergola lamelltak dreneringssystem

Pergola med tak - 5 vesentlige fordeler

Gir mulighet for raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge

Benytt sveiven til raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge. Lamellene kan stå i 90 graders åpning, delvis åpnet eller helt lukket. Slik får du et svært fleksibelt pergola tak med flere muligheter.

Lar deg nyte tiden ute selv når det regner

Er du blant dem som setter pris på små gleder i hverdagen? Det er tross alt hverdager vi har flest av. Å kunne ta et deilig måltid ute på terrassen eller nyte frisk luft uten å bli våt, er verdifullt for de fleste. Utfordringen er ofte at regndager også er dem vi har flest av. Da gir et pergola tak av lameller muligheten for å sitte tørt mens lamellene fører vannet bort.

Skaper en innrammet sone på uteplassen

Om du har mye areal på uteplassen din, er et av de beste tipsene at du danner ulike soner. Skap en egen stemning i de ulike sonene og gjør hvert sted av uteplassen til et hyggelig sted å være. Familie og venner vil elske å besøke din fine sone innrammet av en lekker pergola. Det finnes uendelige muligheter, tips og inspirasjon til å designe pergolaen din til den stemningen du liker best.

Gir større fleksibilitet og potensiale enn pergola uten tak

En pergola uten tak kan gi et koselig rammeverk. Men mulighetene blir langt større når du får et tak du kan regulere og bruke som ly for regn. Dessuten kan du få det minst like stemningsfullt med lyslenker og varmelamper festet i bjelken på pergolaen som har tak.

Med riktig tak ser pergolaen ekstra lekker ut

Du får et naturlig, elegant lysspill fra et pergola tak av lameller! Dette gjør at lamelltak ikke bare er et naturlig valg for god fleksibilitet, men danner også et stilfullt design! 

Pergola med tak og vegger | Hvilke sidevegger bør jeg velge?

En pergola med tak er i seg selv et kjært produkt som øker bruksmulighetene på enhver uteplass. Pergolaen rammer inn uteplassen og skaper en lun og tørr sone, beskyttet mot vær og vind. Det er samtidig flere muligheter for hvordan du kan ramme inn din pergola med vegger. De ulike typene sidevegger har forskjellige bruksmuligheter. Derfor er det viktig å sette seg inn i hvilke typer vegger som finnes før du tar et endelig valg. Hva skal du velge når du tenker på pergola med vegger? Les videre om fordeler og ulemper med de forskjellige typene, slik at du ser hva som best passer ditt behov.

PERGOLUX pergola med screens neddratt

Screens

Den vanligste typen sidevegg til pergola er screens. Dette er fleksible vegger som kan dras ned til ønsket høyde. Vanlige screens blir i hovedsak brukt til solskjerming. De fleste timene av dagen kommer solen inn fra siden og screens er derfor et viktig tilvalg for deg som er opptatt av solskjerming. En annen viktig årsak til at mange ønsker å montere screens på sin pergola, er innsyn. Screens er normalt laget i en semi-transparent duk, noe som gjør at du hindrer innsyn samtidig som du kan se svakt gjennom duken. 

Andre årsaker til at mange velger å montere screens som sidevegger til pergola, er vind. I Norge kan det blåse på de fleste steder i landet og vindskjerming er derfor noe mange har behov for. Enkelte sommerdager setter du kanskje pris på den lune deilige vinden, mens andre dager er det den kjølige vinden som hindrer deg fra å sitte ute. Med screens får du en smart løsning som enkelt kan tilpasses. 

Når du skal velge screens for vindskjerming er det spesielt én ting som er viktig å se etter, nemlig zip-funksjon. Vanlige screens er uten innfesting i sidene. Disse er gode som solskjerming, for å minske innsyn og skjerme mot svak vind. Ønsker du noe som tåler mer vind, er zip-screens som er festet i sidene et godt alternativ. Når det blåser veldig mye og pergolaen ikke er i bruk, skal screens trekkes opp igjen i kassetten sin.

Spilevegger

Det finnes også flere smarte alternativer dersom du ikke har behov for den samme fleksibiliteten som kommer med screens. Kanskje ønsker du mest et stilig design og skjerming for innsyn. På sidene til en PERGOLUX pergola kan du montere spilevegger i tre, i både liggende og stående utforming. Spileveggene våre setter et unikt preg på pergolaen og gir et stilfullt uttrykk. Man kan beholde det naturlige utseendet på spilene og la dem bli grå med tiden, eller beise dem i ønsket farge.

Våre kvalitetesspilevegger er håndlaget av norske tømrere og er et utrolig flott stilelement til din pergola. Spileveggen leveres delt opp i lameller - og er meget enkle å montere på pergolaen!

Pergolux pergola liggende spilevegger med dekorasjon

Glassvegger

Etter nøye utvikling har vi endelig lansert glassvegger, som er en del av PERGOLUX sitt økosystem. Det vil si at du kan ettermontere glassveggene dine på både PERGOLUX pergolaen og andre PERGOLUX modeller. Glassveggene kommer i tre forskjellige varianter, som gjør at du fritt kan velge ønsket stil og funksjon. Vi tilbyr både skyveglass med eller uten rammer - som fungerer utmerket som skyvedører til din pergola. Vi tilbyr også muligheten for fast glass. Uansett hvilke varianter du velger å gå for - er glassvegger et utrolig stilig tillegg til din pergola.

Vi har også nylig lansert vår helt egen innglassede utestue. Crystal utestuen kommer fullt innglasset som veggmontert med glasstak, og er en perfekt løsning for deg som ønsker en skikkelig utestue men samtidig ikke ønsker å tømme lommeboken.  

PERGOLUX Glassvegger skyveglass

Hvorfor pergola med vegger?

Det er helt klart mange fordeler med å montere vegger til pergolaen. Skjerming for regn og vind samt å hindre innsyn fra naboer, er ofte noen av behovene. De ulike typer vegger har også sine unike egenskaper, og hver uteplass kan gi ulike behov for valg av vegg. En pergola med vegger og tak gir et pent uttrykk og en ekstra innrammet sone, skjermet for været. De ulike veggene er derfor gode tilleggsprodukter til din pergola. Du kan da utnytte bruksmulighetene maksimalt. Uteplassen vil kunne benyttes i langt større grad og hverdagsgleden lar ikke vente på seg. 

3x4 pergolux pergola med tak og vegger i solnedgang med koselig belysning

Bestill din helt egne og unike pergola med tak og vegger i dag! 

5 gode fordeler med pergola med tak og vegger oppsummert

  • Du får en lunere opplevelse under pergolaen

  • Du kan sitte tørt under pergolaen tross dårlig vær

  • Vegger skjermer for innsyn fra naboer

  • Pergolaen får et stilfullt design

  • Øker bruksmulighetene til uteplassen

  • Du skaper med PERGOLUX sitt økosystem av tilleggsprodukter din egen unike pergola


Salg
#farge_antrasitt
PERGOLUX Screen S1
fra 7.199 kr Normal pris 8.995 kr Spar 20%
Utsolgt
#farge_antrasitt
PERGOLUX Pergola S1
fra 28.879 kr Normal pris 38.000 kr Spar 24%
Pergolux varmelampe i antrasitt
PERGOLUX Varmelampe
3.600 kr
Salg
#variant_skyveglass-uten-ramme
PERGOLUX Glassvegger S1
fra 17.359 kr Normal pris 21.700 kr Spar 20%
Salg
Pergolux LED lys, RGB, varm og kald hvit
PERGOLUX LED-Lys S1
fra 2.629 kr Normal pris 3.500 kr Spar 25%