Pergola med tak | De mest populære variantene

3x4 PERGOLUX pergola med hvit lamelltak med utemøbler
Pergola er et svært populært produkt for uteplassen og kan gi helt nye bruksmuligheter. Det finnes mange ulike varianter av pergola og spørsmålet er hva som egentlig skiller disse. Pergola med tak og vegger kan variere, og det kan være utfordrende å vite hvilket alternativ du skal gå for. Et godt utgangspunkt for et godt pergola-tak er god drenering. Når vannet føres pent vekk, kan du nyte stundene ute selv på de dagene som regnet strømmer ned. I dette innlegget vil vi forklare forskjellen på ulike pergola tak, slik at du kan velge det taket som best passer dine behov.

Pergola med tak - hvilke tak er de mest vanlige?

Duktak og lamelltak

Med et pergola tak kan du sitte ute på uteplassen og ikke måtte flykte inn når regnet kommer. Det er en stor fordel i motsetning til en tradisjonell pergola med kun et rammeverk og toppbjelker uten tett tak. De vanligste løsningene for pergola tak er duktak og lamelltak. Disse gir god fleksibilitet og rammer inn pergolaen på en fin måte. Samtidig er det noen viktige forskjeller.

Duktak

Et duktak kan foldes sammen fra den ene siden og vil gi en stor åpning når taket er skjøvet helt bort. Friheten å kunne åpne taket helt er noe mange liker. Det gir en større lysåpning og et enda luftigere uterom. Ved mange duktak kan dette likevel gi noen estetiske ulemper som at duken klumper seg, og det vil være et parti av taket som fortsatt er helt lukket. Enkelte duktak vil lett kunne bli slapp med tiden. Skitt har også en tendens til å feste seg lettere på et duktak enn for eksempel et lamelltak.

Lamelltak

Et lamelltak har normalt lameller i aluminium med mulighet for å vri til ønsket åpning. Du får slippe inn mye sol og lys mellom lamellene når disse står åpne. Lamellene kan også vris raskt og enkelt til lukket posisjon ved hjelp av for eksempel en sveiv. Dette gir en ekstra god fleksibilitet når regnet kommer og du ønsker å lukke lamelltaket raskt igjen. Et tak med lameller ser også veldig estetisk pent ut, takket være lik åpning mellom hver lamell over hele taket.
Pergolux pergola lamelltak som åpnes enkelt med en sveiv

Glasstak

En pergola med glasstak er et flott alternativ dersom du ønsker et fast og tett tak men samtidig ønsker å slippe inn så mye lys som mulig. Glasstak er vanligst for utestuer - men noen leverandører tilbyr glasstak på pergolaen. Vi i PERGOLUX har vi nylig lansert Crystal utestuen (innglasset utestue), som også kan fås tak i som pergola med glasstak. Ønsker du altså en pergola med fast glasstak, er Crystal med glasstak et veldig godt og gunstig alternativ!
Pergolux crystal pergola med glasstak i værharde forhold

Motorisert tak eller manuelt tak

Det finnes mange ulike pergola løsninger. En av tingene som skiller pergolaer og prisnivået, er om produktet er motorisert drevet eller styres manuelt. Motoriserte løsninger kan være svært brukervennlig og ser ofte eksklusivt ut. Dersom du skal ha en pergola med motorisert tak, bør du absolutt vurdere å investere en høyere sum.

Motorisert duktak

En motorisert løsning vil være en del mer kostbart enn en manuell, men i vårt klima er det vesentlig å velge en løsning av høy kvalitet. Du vil da få et produkt som holder i lang tid og som vil gi deg en lekker løsning på uteplassen. Det vil være spesielt fordelaktig å velge motorisert dersom du skal ha duktak, for å unngå problemer som kan oppstå ved de rimeligere modellene.

Motorisert lamelltak

Et motorisert lamelltak er en veldig stilig og god løsning på en pergola med tak. Du slipper å styre lamellene manuelt og benytter i stedet en fjernkontroll som åpner og lukker taket for deg etter ønske. Vår splitter nye Skydance pergola har både elektrisk lamelltak og kommer med justerbart LED belysning. Den er også en del av PERGOLUX sitt økosystem, som betyr at du også kan ettermontere både screens og glassvegger på din skydance pergola.
Pergolux skydance pergola med elektrisk lamelltak og justerbart LED belysning

Manuelt tak

Motoriserte tak kan være ønskelig for noen, og i høyere prisklasser får du gode løsninger som varer lenge. Samtidig vil det ofte ikke være nødvendig med en motorisert løsning når du går for en pergola med lamelltak. En slik pergola kan like fleksibelt styres manuelt. Du benytter sveiven til å vri lamellene til ønsket åpning og regulerer disse raskt og enkelt. Med en manuell takløsning får du et veldig fleksibelt og brukervennlig produkt. Du slipper også å bekymre deg for motorsvikt, samt å lete etter fjernkontroller.

PERGOLUX pergola med lamelltak

Hva er lameller?

Fordelene beskrevet i forrige avsnitt er grunnen til at vi i PERGOLUX har valgt nettopp lamelltak når vi utviklet hovedmodellen vår. Lameller er vribare profiler, ofte i aluminium, som ligger med en overlapp når de vris til lukket posisjon. Det er et veldig fleksibelt pergola tak, hvor lamellene også leder vannet ut til rennene på siden. Vi har sørget for at lamellene på PERGOLUX pergolaen skal være sterkere enn en del andre pergola tak som selges i Norge. Mens flere pergolaer har et todelt tak, har Pergolux Pergola forsterkede lameller som strekker seg over hele taket. Pergolaen er mer motstandsdyktig mot regn på grunn av at den ikke har et lekkasjepunkt i midten. I tillegg slipper du to sveiver for å åpne opp taket.
Det er store fordeler med et utendørs tak som du kan justere etter været. Ved hjelp av de vridbare aluminiumslamellene, kan taket åpnes og lukkes på bare noen sekunder. Vri lamellene enkelt til lukket posisjon når regnet kommer, og fortsett å sitte tørt og nyte freden ute i pergolaen. Taket vil også gi deg muligheten for å raskt regulere sol og skygge når du og dine sitter ute og heten trenger seg på.
Pergolux pergola med lamelltak

Hvor mye tåler pergola med lamelltak

Hvor mye et lamelltak tåler varierer veldig. Det finnes lamelltak i de høyere prisklassene som tåler over hundre kilo på taket. Andre pergolaer har svake lameller som tåler lite og som vil bli skadet dersom det kommer vekt på taket. Lamellene på PERGOLUX pergola er forsterket og er betydelig sterkere enn en del andre i prisklassen. Dette innebærer et solid pergola tak som kan stå ute hele året. Dersom det kommer store mengder snø, vris lamellene til åpen posisjon så det kan snø mellom og ned til underlaget. Et lamelltak fra PERGOLUX vil likevel tåle en god del snø på taket.

Ulemper med lamelltak

Mange ganger ønsker man gjerne å nyte solen under pergolaen. Med et duktak kan du kjøre taket til en side og få en større åpning. Det kan være gunstig dersom du ønsker maksimalt innslipp av sol. De fleste lamelltak kan ikke skyves til siden og gir dermed ikke den store åpningen. Likevel er det som oftest ikke behov for dette. Det mange tror er at man ikke får muligheten til å nyte solen dersom man har et pergola tak med lameller. På lamelltaket fra PERGOLUX er det en stor åpning mellom hver lamell. Dette gjør at mye sol slippes gjennom lamellene når disse står åpne. Du kan enkelt regulere ønsket mengde sol og skygge. Solen kommer også oftest inn fra siden og mye lys vil slippes inn her. Derfor tilbyr vi også screens, som både kan skjerme for sol og vind! Et pergola tak med lameller danner dessuten også et vakkert lysspill. 
3x3 pergolux pergola med åpent lamelltak montert på terrasse

Fordeler med lamelltak

En vesentlig fordel med et pergola tak med lameller er den gode dreneringen av vannet. Vannet legger seg ikke som i en duk. Når du vurderer ulike pergola tak, bør du undersøke at det er fall på taket. Slik unngår du at vann blir liggende og ikke renner ut. PERGOLUX pergola har en helning på lamellene som gjør at dreneringen fungerer utmerket.
Det finnes også to-delte lamelltak hvor du har to tak som styres separat med to sveiver. Du kan da åpne og lukke hvert av takene slik du ønsker, noe som gir en fleksibel regulering. Samtidig vil et to-delt tak frembringe et potensielt lekkasjepunkt på midten når lamellene åpnes. Vann vil da kunne dryppe inn i pergolaen. To-delte tak trenger også to sveiver istedenfor èn.

Montering av lamelltak

Normalt er montering av pergola en stor del av kostnaden, og gjøres av verifiserte håndverkere. Dette er typisk for motoriserte og mer komplekse løsninger, hvor det kreves høy kompetanse. PERGOLUX har utviklet pergola med utgangspunkt i at det skal være enkelt å montere selv. Dette er en stor fordel, da du sparer mye penger og kan gjøre dette uten å være håndverker eller ha erfaring. Vi har utviklet lamelltaket med en "kliks" løsning slik at lamellene raskt og enkelt monteres opp. Det kreves derfor ikke spesialutstyr eller tidligere erfaring for å få til montering av vårt lamelltak.

Smart dreneringssystem

PERGOLUX pergola har et smart dreneringssystem hvor vannet fra taket føres langs lamellene og ut til renner på alle sidene. Her dreneres vannet videre ned gjennom søylene og ut i bunn ved søylefoten. Dette gir store fordeler som at det ikke vil renne store mengder vann ned på sidene som spruter og gjør det vått. Dette kan du derimot oppleve med flere andre tak og markiser. Vannet vil i stedet ledes på en smart måte som gjør at du trygt kan sitte tørt under pergolaen også i regnvær og nyte de fine stundene med venner og familie.
PERGOLUX pergola med lamelltak smarte dreneringssystem som holder pergolaen vanntett

Pergola med tak - 5 vesentlige fordeler

  • Gir mulighet for raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge
Benytt sveiven til raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge. Lamellene kan stå i 90 graders åpning, delvis åpnet eller helt lukket. Slik får du et svært fleksibelt pergola tak med flere muligheter.
  • Lar deg nyte tiden ute selv når det regner
Er du blant dem som setter pris på små gleder i hverdagen? Det er tross alt hverdager vi har flest av. Å kunne ta et deilig måltid ute på terrassen eller nyte frisk luft uten å bli våt, er verdifullt for de fleste. Utfordringen er ofte at regndager også er dem vi har flest av. Da gir et pergola tak av lameller muligheten for å sitte tørt mens lamellene fører vannet bort.
  • Skaper en innrammet sone på uteplassen
Om du har mye areal på uteplassen din, er et av de beste tipsene at du danner ulike soner. Skap en egen stemning i de ulike sonene og gjør hvert sted av uteplassen til et hyggelig sted å være. Familie og venner vil elske å besøke din fine sone innrammet av en lekker pergola. Det finnes uendelige muligheter, tips og inspirasjon til å designe pergolaen din til den stemningen du liker best.
Pergolux pergola med koselig belysning i kveldssolen
  • Gir større fleksibilitet og potensiale enn pergola uten tak
En pergola uten tak kan gi et koselig rammeverk. Men mulighetene blir langt større når du får et tak du kan regulere og bruke som ly for regn. Dessuten kan du få det minst like stemningsfullt med lyslenker og varmelamper festet i bjelken på pergolaen som har tak.
  • Med riktig tak ser pergolaen ekstra lekker ut
Du får et naturlig, elegant lysspill fra et pergola tak av lameller! Dette gjør at lamelltak ikke bare er et naturlig valg for god fleksibilitet, men danner også et stilfullt design! 

#farge_antrasitt
PERGOLUX Screen S1
fra 8.995 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Pergola S1
fra 38.000 kr
Pergolux varmelampe i antrasitt
PERGOLUX Varmelampe
3.600 kr
#variant_skyveglass-uten-ramme
PERGOLUX Glassvegger S1
fra 21.700 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Sundream S1
fra 46.700 kr