Hvordan fester man pergola til underlaget?

3x4 pergolux pergola hvit ved strand i solnedgang

Hvordan fester jeg pergolaen til underlaget på min uteplass?

Når du skal montere din pergola på uteplassen, er det viktig å feste den på riktig måte til det underlaget den skal stå på. En generell huskeregel for alle underlag er at det bør være i vater. Underlaget bør også være fast, slik at pergolaen blir godt forankret og står stabilt selv i sterk vind. Det skal tåle vekten av selve pergolaen, samt noe snø som kan legge seg på taket. 

Før du setter i gang med innfestningen, vurdér følgende - uansett underlag: Tåler underlaget vekten av PERGOLUX pergolaen? Når du er ferdig med monteringen, må du ha gjort en god nok jobb med innfestningen at ikke vindkreftene skal kunne stikke av med pergolaen.

Så hvordan fester man pergola til underlaget? I dette innlegget får du tips for hvordan du går frem ut ifra hvilket underlag pergolaen skal stå på.

Forarbeid før montasje:

  1. Finn frem riktig utstyr for montasje av PERGOLUX pergola.
    Det er mye riktig i ordtaket "riktig utstyr er halve jobben". Husk at du trenger en god trappestige.
  2. Kontrollér om underlaget er i vater. Dersom ikke, bør du utbedre dette eller kutte lengden på søylene.
  3. Sørg for at området hvor din PERGOLUX pergola skal festes er solid nok for innfestingen.

Montering på treterrasse:

Terrasse er det aller vanligste underlaget å montere en pergola på. Når pergolaen skal monteres på dette underlaget er det viktig at det er massivt treverk under der søylene skal stå. Søylefoten bør ikke kun festes i terrassebordene, men må skrus godt ned i bjelkelaget under. Dette gjør at pergolaen kan stå stabilt ute hele året og vil tåle sterk vind. Benytt kraftige treskruer i galvanisert eller rustfri utførelse. Om skruehodet er lite, bør det benyttes en skive i samme utførelse.

Pergola på takterrasse


Montering på underlag av betong:

Flere velger å montere pergolaen på en flott betongplatting. Pergolaen vil da monteres annerledes enn ved plassering på for eksempel en treterrasse. Når du skal plassere pergolaen din på betongplattingen, kan det være nyttig å vite om hvilke løsninger som egner seg. Benytt en borhammer med betongbor med riktig dimensjon for dine festemidler. Det mest ideelle er å benytte ekspansjonsbolter. Disse bør være galvanisert eller rustfri. Når pergolaen har stått ute i noen måneder, anbefales det å etterstramme boltene.

Betongunderlag for montering av pergola
Betongfundament for montering av pergola

ekspansjonsbolt

Ekspansjonsbolt


Montering på underlag av belegningsstein, heller og asfalt:

Dersom det er betong under underlaget, bør det benyttes lange ekspansjonsbolter som gjør at disse går helt ned i betongen. Er det løse grus eller steinmasser under belegget, bør det graves et hull under hver søyle på ca. 85x85x50cm som fylles med betong. Når pergolaen har stått ute i noen måneder, anbefales det å etterstramme boltene.

Drenerende grunn under betongunderlag for montering av pergola

Montering på underlag av gress

Dersom du ønsker å plassere din PERGOLUX pergola på underlag av gress, er det viktig å gjøre en god vurdering av underlaget. Tenk gjennom hvordan massene under gresset er. Er massene faste, så trenger du et mindre fundament enn dersom massene er løse.

Løsmasser under betongunderlag for montering av pergola


Montering på takterrasse

Vurderer du å montere pergolaen på en takterrasse med betongunderlag? Vi anbefaler å legge en ekstra membran under de punktene som får belastning. Dette skaper et ekstra glide/slitasje sjikt. Terrassekonstruksjonen kan variere noe. Pass på at membranen under ikke punkterer når du skrur ned i betongen.

Rettvendte tak

Ved et rettvendt tak er bærekonstruksjonen nederst, og ovenfor kommer dampsperre, isolasjon og takbelegg. Membranen ligger høyt oppe og det er derfor svært viktig at du ikke borer ned i membranen og punkterer denne.

Rettvendt-tak

Omvendte tak

Ved omvendte tak befinner membranen seg lenger nede, da den ligger direkte på den bærende konstruksjonen. Over membranen legges isolasjon og ballast av beskyttende slitelag. 

Omvendte-tak

Duotak

Duotak har isolasjon både over og under membranen. Det kan være et alternativ på terrasser med påstøp. Isolasjonen fungerer da også som beskyttelse av membranen.

Duo-tak

En pergola som kan stå stabilt ute
hele året

PERGOLUX pergola kan fint stå stabilt ute hele året når den er godt festet til underlaget. Når pergolaen har stått ute i noen måneder, anbefales det å etterstramme boltene. En pergola på uteplassen gir store, fantastiske muligheter til å bruke tiden ute i stemningsfulle, innrammede omgivelser.

Usikker? Kontakt oss i chat - vi hjelper deg i gang!

Ønsker du hjelp til montering?

Har du allerede bestilt en pergola fra oss, kan du bestille montasje fra dyktige montører via LE-Prosjekt. Om du ikke har bestilt pergola enda, vil du ha muligheten til å bestille montasje etter du har lagt inn din bestilling

Montering av Pergolux pergola gjennom montører fra LE-prosjekt

Bilde hentet fra LE-prosjekt sin nettside.


#farge_antrasitt
PERGOLUX Screen S1
fra 8.995 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Pergola S1
fra 38.000 kr
Pergolux varmelampe i antrasitt
PERGOLUX Varmelampe
3.600 kr
#variant_skyveglass-uten-ramme
PERGOLUX Glassvegger S1
fra 21.700 kr
#farge_antrasitt
PERGOLUX Sundream S1
fra 46.700 kr