Fundament for terrassetaket ditt
Author

Jeg er Eirik Lund, og jeg jobber for å utvikle pergolaer som tåler de tøffe nordiske forholdene, samtidig som de gir kos og stil. Min lidenskap er å tilby kundene mine løsninger som passer perfekt til deres livsstil og omgivelser.

For å være på den sikre siden trenger en pergola et stabilt fundament. Du kan finne ut i denne bloggen hvilke typer det finnes og hvilken som er den rette for din PERGOLUX pergola.

Hvorfor er et godt fundament viktig?

Et profesjonelt riktig fundament gir en stabil, jevn overflate for din pergola. Dette gjør ikke bare monteringen enklere, men sikrer også den nødvendige stabiliteten til pergolaen. Hvis du installerer pergolaen din på en skrånende overflate, vil den bli utsatt for ubalansert trykk som den ikke er designet for. 

Dette kan få konsekvenser: 

  • Trykket på skrueforbindelsene er for høyt og dette kan føre til skader.
  • Den integrerte gradienten kan bli negativt påvirket, noe som betyr at vannet ikke kan renne bort ordentlig. 
  • Tilbehør, for eksempel persienner, kan ikke installeres riktig. 

Det har også visuelle ulemper - hvem vil ha en skjev pergola?

Er en stiftelse obligatorisk?

Pergolaer finnes i ulike størrelser og vektklasser det er ofte uklart om det er helt nødvendig med fundament eller for eksempel en komprimert grunn med et lag med grus og terrasseplater på toppen. Uansett er det lurt å kjenne til byggeforskriftene som gjelder for den planlagte byggeplassen Pergolaen vår søke. 

  • Byggeforskrifter:
    De respektive statlige byggeforskriftene i de føderale statene fastsetter av og til om og når et hagehus trenger et fundament. Dessverre varierer disse forskriftene fra stat til stat. Du kan få informasjon fra din lokale bygningsmyndighet, som også vil informere om eventuelle bestemmelser i de kommunale reguleringsplanene. (Se også vår veileder om byggetillatelser).

  • Klubbens vedtekter:
    Kolonihageforeninger har også presise forskrifter når det gjelder grunnbygging. Selv om du ikke finner noe om dette i leiekontrakt eller vedtekter, bør du kontakte styret og be om å være på den sikre siden!

I noen tilfeller er det ikke nødvendig med fundament. Dette vil være tilfellet dersom du allerede har bygget terrassen din på et fundament og derfor kan sikre optimal innfesting av pergolaen, for eksempel med ankerbolter (ekspansjonsbolter). 

Planlegg grunnlaget

Sjekk overflaten
Overflatetilstanden spiller en ekstremt viktig rolle og bør sjekkes først. Er det ren, fast matjord eller kanskje løs sandjord? Er undergrunnen muligens spekket med røtter som gjør det vanskelig å bygge fundamentet?

For å gjøre dette, gjør bare en prøvegraving for å være sikker!

Leder

Trenger du kanskje strøm- og vanntilkobling i pergolaen din til for eksempel utekjøkken, belysning eller oppvarming?

  • Tomrørene som kreves for dette bør integreres under byggingen av fundamentet. Bortsett fra punkt- og stripefundamenter kan de ettermonteres. 
  • Vurder om du må utføre dette arbeidet selv eller kanskje leie inn fagfolk. 

Størrelse

For å spesifikt planlegge fundamentet, tegn dimensjonene i planløsningen for fremtiden din PERGOLUX pergola. Det er også mulig å få en grunnplan for den respektive modellen på forhånd. Dette betyr at du kan bygge grunnlaget på forhånd og ikke trenger å lagre pergolaen over lengre tid. 

Fundamenttype

Avhengig av de gitte kravene er forskjellige fundamentvarianter mulig. 

  • For små pergolaer er det ofte tilstrekkelig med platefundament av stiheller
  • For større modeller bør det være punkt- eller stripefundament
  • På usikker grunn anbefales en kontinuerlig lukket betongplate
  • Hvis jorda har god bæreevne, er et skrufundament, som kan bygges relativt raskt, ideelt

I det følgende avsnittet vil vi diskutere de forskjellige typene fundamenter. 

Fundamentet laget av stiheller

Et fundament laget av stiplater er det enkleste alternativet. Den kan bygges med liten innsats og er tilstrekkelig for små pergolaer.

Stiplater finnes i ulike størrelser, f.eks 30x30, 40x40 eller 50x50 cm, og er flere centimeter tykke. De tåler imidlertid ikke store punktbelastninger. For å sikre at panelene er stabile og rette, må det først graves en dyp grop på 30 cm. Denne gropen må så fylles med et lag med grus og grus. De enkelte lagene skal først komprimeres, først deretter følger stihellene. Siste trinn er å slurrye med sand slik at skjøtene mellom panelene blir tette. 

  • Fordel: bygget raskt, relativt lav pris
  • Ulempe: kun egnet for lettere pergolaer

Stripfundamentet

Stripfundamentet kalles så fordi det kun støpes ca. 40 cm brede betonglister som pergolaen kan festes på. Bygget riktig er det tilstrekkelig for selv de største pergolamodellene, men krever enorm innsats.

For å sikre at stripefundamentet er frostsikkert, må grøftene være minst 80 cm dype. En minigraver ville vært veldig nyttig her! For å hindre at grøfteveggene kollapser, er det nyttig å støtte dem med forskalingsplater før grøftene støpes med betong. 

Dersom undergrunnen ikke er stabil nok, anbefaler vi å legge en ekstra 10 cm tykk betongplate - på toppen av komprimert grus og en PE-film.

  • Fordel: meget stabil, frostsikker, det kreves relativt lite betong uten plate
  • Ulempe: ekstremt høy arbeidsbelastning, anleggsmaskiner kreves

Betongplaten som fundament

En lukket betongplate gir et absolutt stabilt underlag for pergolaen Konstruksjonen er imidlertid ganske arbeidskrevende og medfører høye kostnader. Denne varianten er egentlig bare nødvendig i ustabil, løs jord eller i sumprike områder nær vannmasser.

Denne typen fundament blir også noen ganger valgt der det ikke er absolutt nødvendig fordi konstruksjonen ser ut til å være enklere enn et stripe- eller punktfundament. Her kreves det imidlertid svært store mengder fersk betong, som du ikke ønsker å blande selv. 

Før du kan helle dette grunnlaget, er forarbeid nødvendig. Først må det graves en 40-50 cm dyp grop i samme størrelse som pergolaen - med litt hensyn til forskalingen. Grunnen må rettes opp og komprimeres. Veggene må støttes med robuste forskalingsplater fordi det er flere tonns vekt. 

Deretter følger et 15 cm tykt lag med grus, som også må rettes opp og komprimeres. En vibrerende plate er viktig her. 

En tykk PE-film følger deretter grusen slik at betongen beskyttes mot fukt nedenfra. 

Først etter disse trinnene kan den ferske betongen helles. Betongen påføres i to lag. Stålmatter (armering) legges mellom lagene for stabilisering. Til slutt glattes betongen ut med skrapen. 

  • Fordel: maksimal stabilitet, veldig nyttig på utrygge overflater
  • Ulempe: enormt mye arbeid, svært høye kostnader, anleggsmaskiner er helt nødvendig

Punktfundamentet

Et punktfundament krever betydelig mindre betong enn en betongplate eller et stripefundament. Den består av flere "spissformede" enkeltfundamenter som er reist med like avstand under pergolasøylene.

Selv om du sparer mye materiale her, er denne varianten kun egnet for solide, bærende gulv. Hvis jorden er for løs, kan vekten av pergolaen flytte den fordi de ikke er koblet til hverandre. 

Selv om det spares materiale, kreves det stor presisjon ved måling, graving og kledning av de enkelte fundamentene. Å kle de enkelte fundamentene med forskalingsplater er en innsats som ikke skal undervurderes. Et lite "gjør-det-selv-tips" på dette tidspunktet vil være å bruke solide rør med tilsvarende stor diameter som forskaling. Når alt er klargjort, helles fersk betong i forskalingen eller rørene. Mengden betong som kreves kan fortsatt styres med ferdigblandet betong fra jernvarehandelen. 

  • Fordel: relativt lite materiale og dermed tilsvarende lavere kostnader
  • Ulempe: ikke mulig på løs jord, svært høy nøyaktighet ved måling er nødvendig. 

Vi har nå forklart de forskjellige variantene av fundamenter. Men hvilken type fundament passer for en pergola med spaltetak?

Vår anbefaling for PERGOLUX pergola

For å oppnå maksimal vindbelastning anbefaler vi å sette forsterkede punktfundamenter i mål 85x85x85cm og forbinde disse med et stripefundament. Pergolaen kan deretter festes til fundamentet gjennom terrassebelegget ved hjelp av såkalte ankerbolter (ekspansjonsbolter).

Alternativt kan du også skru pergolaen fast på fundamenter av mindre størrelse som 40x40x75cm eller direkte inn i terrassebelegg som steinplater eller tregulv. Mange kunder gjør dette, og den maksimale vindbelastningen avhenger litt av omstendighetene dine

Her finner du grunnplanene for PERGOLUX Pergola S1. Grunnplanene for våre S2-modeller finner du direkte på produktsiden under "Mål og tekniske detaljer".

3x3m PERGOLUX Pergola S1

 

3x4m PERGOLUX Pergola S1

 

4x4m PERGOLUX Pergola S1


 

4x6m PERGOLUX Pergola S1

 

FAQ

Hvor mye koster et punktfundament?

Kostnadene for et punktfundament er vanligvis mellom 150 og 400 euro per fundamenteringspunkt, avhengig av materiale, størrelse og arbeidsmengde. Materialkostnadene for betong eller prefabrikkert betong er rundt 30 til 80 euro, mens arbeidskostnadene kan variere mellom 100 og 300 euro avhengig av innsatsen.

Hvilken diameter bør du velge for et punktfundament?

Diameteren på et punktfundament avhenger av belastningen det er ment å bære og jordforholdene. Som regel anbefales en diameter på 85x85x 85cm for lettere konstruksjoner som carporter, terrasser eller hageskur. 

I hvilken avstand plasserer jeg et punktfundament?

Vi anbefaler et punktfundament for hver stolpe på pergolaen. Noen modeller (for eksempel 4x6m) har 6 stolper og andre modeller (for eksempel 4x6m veggfeste) har bare 3 stolper.

Må pergolastolper forankres i bakken?

Ja, pergolastolper må forankres i bakken for å sikre stabilitet og stabilitet. Vi anbefaler feste med ekspansjonsankerbolter for punktfundamenter med lengde på minst 13 cm.

🏡 Vil du vite mer om andre blogginnlegg?