Pergolux
Pergolux Pergola med tak og vegger

Pergola med tak og vegger

Pergola er et svært populært produkt for uteplassen og gir helt nye bruksmuligheter. Det finnes mange ulike varianter av pergola tak og sidevegger, så spørsmålet blir hva som egentlig skiller disse. Pergola tak – og vegger kan variere, og det kan være utfordrende å vite hvilket alternativ du skal gå for. Et godt utgangspunkt for et godt pergola tak er god drenering av vann. På samme måte er det mange muligheter for hvordan du kan ramme inn din pergola med vegger. Hva bør du tenke på? I dette innlegget åpner vi opp verdenen av pergola med tak og vegger, slik at du kan velge det som best passer dine behov.

Pergola med tak og vegger – duktak eller lamelltak?

Duktak og lamelltak

Med et pergola tak kan du sitte ute på uteplassen og ikke måtte flykte inn når regnet kommer. Det er en stor fordel i motsetning til en tradisjonell pergola med kun et rammeverk og toppbjelker uten tett tak. De vanligste løsningene for pergola tak er duktak og lamelltak. Disse gir god fleksibilitet og rammer inn pergolaen på en fin måte. Samtidig er det noen viktige forskjeller. Disse kan være nyttig å vite om når du nå skal investere i en pergola med tak og vegger.

Duktak

duktak på pergola

Et duktak kan foldes sammen fra den ene siden og vil gi en stor åpning når taket er skjøvet helt bort. Friheten å kunne åpne taket helt er noe mange liker. Det gir en større lysåpning og et enda luftigere uterom. Ved mange duktak kan dette likevel gi noen estetiske ulemper som at duken klumper seg, og det vil være et parti av taket som fortsatt er helt lukket. Enkelte duktak vil lett kunne bli slapp med tiden. Skitt har også en tendens til å feste seg lettere på et duktak enn for eksempel et lamelltak.

Lamelltak

Et lamelltak har normalt lameller i aluminium med mulighet for å vri til ønsket åpning. Du får slippe inn mye sol og lys mellom lamellene når disse står åpne. Lamellene kan også vris raskt og enkelt til lukket posisjon ved hjelp av for eksempel en sveiv. Dette gir en ekstra god fleksibilitet når regnet kommer og du ønsker å lukke lamelltaket raskt igjen. Et tak med lameller ser også veldig estetisk pent ut, takket være lik åpning mellom hver lamell over hele taket.

Motorisert tak eller manuelt tak

Det finnes mange ulike pergola løsninger. En av tingene som skiller pergolaer og prisnivået, er om produktet er motorisert drevet eller styres manuelt. Motoriserte løsninger kan være svært brukervennlig og ser ofte eksklusivt ut. Dersom du skal ha en pergola med motorisert tak, bør du absolutt vurdere å investere en høyere sum. I det norske klimaet vet vi at billige motoriserte løsninger ikke vil holde i lengden.

Motorisert duktak

En motorisert løsning vil være langt mer kostbart enn en manuell, men i vårt klima er det vesentlig å velge en løsning av høy kvalitet. Du vil da få et produkt som holder i lang tid og som vil gi deg en lekker løsning på uteplassen. Alternativer som Brustor sin B300 dukpergola er et svært gunstig alternativ. Det vil være spesielt fordelaktig å velge motorisert dersom du skal ha duktak, for å unngå problemer som kan oppstå ved de rimeligere modellene.

Motorisert lamelltak

Det finnes noen gode alternativer for pergola med motorisert lamelltak. Bransjeledende uteDESIGN sin Premium Lamellpergola B600 er et godt eksempel. Denne løsningen er eksklusiv med sine motordrevne lameller og har et spesielt stilfullt og unikt uttrykk. Du slipper å styre lamellene manuelt og benytter i stedet en fjernkontroll. Motoriserte løsninger kan være et godt alternativ når du går for en løsning i en høy prisklasse.

Manuelt tak

Motoriserte tak kan være ønskelig for noen, og i høyere prisklasser får du gode løsninger som varer lenge. Samtidig vil det ofte ikke være nødvendig med en motorisert løsning når du går for en pergola med lamelltak. En slik pergola kan like fleksibelt styres manuelt. Du benytter sveiven til å vri lamellene til ønsket åpning og regulerer disse raskt og enkelt. Med en manuell takløsning får du et veldig fleksibelt og brukervennlig produkt. Du slipper også å bekymre deg for motorsvikt, samt å lete etter fjernkontroller.

Pergolux pergola med lamelltak

Pergolux pergola utsikt

Hva er lameller?

Fordelene beskrevet i forrige avsnitt er grunnen til at vi i Pergolux har valgt nettopp lamelltak når vi utviklet pergolaen vår. Lameller er vridbare profiler, ofte i aluminium, som ligger med en overlapp når de vris til lukket posisjon. Det er et veldig fleksibelt pergola tak, hvor lamellene også leder vannet ut til rennene på siden. Vi har sørget for at lamellene på Pergolux pergolaen skal være sterkere enn en del andre pergola tak som selges i Norge. Mens flere pergolaer har et todelt tak, har Pergolux Pergola forsterkede lameller som strekker seg over hele taket. Pergolaen er mer motstandsdyktig mot regn på grunn av at den ikke har et lekkasjepunkt i midten. I tillegg slipper du to sveiver for å åpne opp taket.

Det er store fordeler med et utendørs tak som du kan justere etter været. Ved hjelp av de vridbare aluminiumslamellene, kan taket åpnes og lukkes på bare noen sekunder. Vri lamellene enkelt til lukket posisjon når regnet kommer, og fortsett å sitte tørt og nyte freden ute i pergolaen. Taket vil også gi deg muligheten for å raskt regulere sol og skygge når du og dine sitter ute og heten trenger seg på.

Hvor mye tåler lamelltak

Hvor mye et lamelltak tåler varierer veldig. Det finnes lamelltak i de høyere prisklassene som tåler over hundre kilo på taket. Andre pergolaer har svake lameller som tåler lite og som vil bli skadet dersom det kommer vekt på taket. Lamellene på Pergolux pergola er forsterket og er betydelig sterkere enn en del andre i prisklassen. Dette innebærer et solid pergola tak som kan stå ute hele året. Dersom det kommer store mengder snø, vris lamellene til åpen posisjon så det kan snø mellom og ned til underlaget. Et lamelltak fra Pergolux vil likevel tåle en god del snø på taket.

Ulemper med lamelltak

Mange ganger ønsker man gjerne å nyte solen under pergolaen. Med et duktak kan du kjøre taket til en side og få en større åpning. Det kan være gunstig dersom du ønsker maksimalt innslipp av sol. De fleste lamelltak kan ikke skyves til siden og gir dermed ikke den store åpningen. Likevel er det som oftest ikke behov for dette. Det mange tror er at man ikke får muligheten til å nyte solen dersom man har et pergola tak med lameller. På lamelltaket fra Pergolux er det en stor åpning mellom hver lamell. Dette gjør at mye sol slippes gjennom lamellene når disse står åpne. Du kan enkelt regulere ønsket mengde sol og skygge. Solen kommer også oftest inn fra siden og mye lys vil slippes inn her. Derfor tilbyr de fleste også screens, og enkelte screens kan også skjerme mot vind. Et pergola tak med lameller danner dessuten et vakkert lysspill.

Fordeler med lamelltak

En vesentlig fordel med et pergola tak med lameller er den gode dreneringen av vannet. Vannet legger seg ikke som i en duk. Når du vurderer ulike pergola tak, bør du undersøke at det er fall på taket. Slik unngår du at vann blir liggende og ikke renner ut. Pergolux pergola har en helning på lamellene som gjør at dreneringen fungerer utmerket.

Det finnes også to-delte lamelltak hvor du har to tak som styres separat med to sveiver. Du kan da åpne og lukke hvert av takene slik du ønsker, noe som gir en fleksibel regulering. Samtidig vil et to-delt tak frembringe et potensielt lekkasjepunkt på midten når lamellene åpnes. Vann vil da kunne dryppe inn i pergolaen. To-delte tak trenger også to sveiver istedenfor èn.

Montering av lamelltak

La oss si du har mottatt din pergola med tak og vegger og er strålende fornøyd med den gode prisen. Normalt er montering av pergola en stor del av kostnaden, og gjøres av verifiserte håndverkere. Dette er typisk for motoriserte og mer komplekse løsninger, hvor det kreves høy kompetanse. Pergolux har utviklet pergola med utgangspunkt i at det skal være enkelt å montere selv. Dette er en stor fordel, da du sparer mye penger og kan gjøre dette uten å være håndverker eller ha erfaring. Vi har utviklet lamelltaket med en «kliks» løsning slik at lamellene raskt og enkelt monteres opp. Det kreves derfor ikke spesialutstyr eller tidligere erfaring for å få til montering av vårt lamelltak.

Belysning i pergolaen

Det finnes gode muligheter for å lysne opp og sette en stemningsfull atmosfære under pergolaen når mørket kommer. Led-belysning er et av flere gode alternativer. Normalt tilbys led-belysning typisk kun på dyrere modeller. Dette er likevel noe du enkelt kan lage til selv. Led-striper som kan limes på pergolaen skaper en stilfull og elegant innramming. Det setter en wow-effekt på pergolaen når mørket kommer. Led-belysning er også noe vi kommer til å lansere i Pergolux. Når du har en pergola med tak og vegger, blir den lune sonen brukt i langt flere settinger enn om du bare har et tak uten sidevegger.

I tillegg til led-belysning er varmelamper og lyslenker fine produkter å feste i pergolaen. Alt dette bidrar til en enda lunere sone og skaper stemningsfulle høstkvelder i mørket. Her er det kun fantasien som setter grenser og du kan få en utrolig lekker uteplass. Sammen med sidevegger som ZIP-screens sitter du også godt skjermet for vær og vind. Høstkveldene blir da til høydepunkter hvor du får benyttet kveldene ute som du ellers tilbragte innendørs.

Smart dreneringssystem

Dreneringssystem pergola

Pergolux pergola har et smart dreneringssystem hvor vannet fra taket føres langs lamellene og ut til renner på alle sidene. Her dreneres vannet videre ned gjennom søylene og ut i bunn ved søylefoten. Dette gir store fordeler som at det ikke vil renne store mengder vann ned på sidene som spruter og gjør det vått. Dette kan du derimot oppleve med flere andre tak og markiser. Vannet vil i stedet ledes på en smart måte som gjør at du trygt kan sitte tørt under pergolaen også i regnvær og nyte de fine stundene med venner og familie.

5 vesentlige fordeler med pergola tak

Gir mulighet for raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge

Benytt sveiven til raskt å regulere ønsket mengde sol og skygge. Lamellene kan stå i 90 graders åpning, delvis åpnet eller helt lukket. Slik får du et svært fleksibelt pergola tak med flere muligheter.

Lar deg nyte tiden ute selv når det regner

Pergolux pergola på terrasse med funkishus

Er du blant dem som setter pris på små gleder i hverdagen? Det er tross alt hverdager vi har flest av. Å kunne ta et deilig måltid ute på terrassen eller nyte frisk luft uten å bli våt, er verdifullt for de fleste. Utfordringen er ofte at regndager også er dem vi har flest av. Da gir et pergola tak av lameller muligheten for å sitte tørt mens lamellene fører vannet bort.

– Skaper en innrammet sone på uteplassen

Hvit Pergolux pergola på takterrasse

Om du har mye areal på uteplassen din, er et av de beste tipsene at du danner ulike soner. Skap en egen stemning i de ulike sonene og gjør hvert sted av uteplassen til et hyggelig sted å være. Familie og venner vil elske å besøke din fine sone innrammet av en lekker pergola. Det finnes uendelige muligheter, tips og inspirasjon til å designe pergolaen din til den stemningen du liker best.

Gir større fleksibilitet og potensiale enn pergola uten tak

Pergola uten tak

En pergola uten tak kan gi et koselig rammeverk. Men mulighetene blir langt større når du får et tak du kan regulere og bruke som ly for regn. Dessuten kan du få det minst like stemningsfullt med lyslenker og varmelamper festet i bjelken på pergolaen som har tak.

Med riktig tak ser pergolaen ekstra lekker ut

Pergolux pergola med tak og vegger

Du får et naturlig, elegant lysspill fra et pergola tak av lameller! Dette gjør at lamelltak ikke bare er et naturlig valg for god fleksibilitet, men danner også et stilfullt design!

Pergola med tak og vegger – hvilke sidevegger bør du velge?

En pergola med tak er i seg selv et kjært produkt som øker bruksmulighetene på enhver uteplass. Pergolaen rammer inn uteplassen og skaper en lun og tørr sone, beskyttet mot vær og vind. Det er samtidig flere muligheter for hvordan du kan ramme inn din pergola med vegger. De ulike typene sidevegger har forskjellige bruksmuligheter. Derfor er det viktig å sette seg inn i hvilke typer vegger som finnes før du tar et endelig valg. Hva skal du velge når du tenker på pergola med vegger? Les videre om fordeler og ulemper med de forskjellige typene, slik at du ser hva som best passer ditt behov.

Screens

Den vanligste typen sidevegg til pergola er screens. Dette er fleksible vegger som kan dras ned til ønsket høyde. Vanlige screens blir i hovedsak brukt til solskjerming. De fleste timene av dagen kommer solen inn fra siden og screens er derfor et viktig tilvalg for deg som er opptatt av solskjerming. En annen viktig årsak til at mange ønsker å montere screens på sin pergola, er innsyn. Screens er normalt laget i en semi-transparent duk, noe som gjør at du hindrer innsyn samtidig som du kan se svakt gjennom duken. 

Andre årsaker til at mange velger å montere screens som sidevegger til pergola, er vind. I Norge kan det blåse på de fleste steder i landet og vindskjerming er derfor noe mange har behov for. Enkelte sommerdager setter du kanskje pris på den lune deilige vinden, mens andre dager er det den kjølige vinden som hindrer deg fra å sitte ute. Med screens får du en smart løsning som enkelt kan tilpasses. Når du skal velge screens for vindskjerming er det spesielt én ting som er viktig å se etter, nemlig zip-funksjon. Vanlige screens er uten innfesting i sidene. Disse er gode som solskjerming, for å minske innsyn og skjerme mot svak vind. Ønsker du noe som tåler mer vind, er zip-screens som er festet i sidene et godt alternativ. Når det blåser mye og pergolaen ikke er i bruk, skal screens trekkes opp igjen i kassetten sin.

Spilevegger

Det finnes også flere smarte alternativer dersom du ikke har behov for den samme fleksibiliteten som kommer med screens. Kanskje ønsker du mest et stilig design og skjerming for innsyn. På sidene til en Pergolux pergola kan du montere spilevegger i tre, i både liggende og stående utforming. Spileveggene våre setter et unikt preg på pergolaen og gir et stilfullt uttrykk. Man kan beholde det naturlige utseendet på spilene og la dem bli grå med tiden, eller beise dem i ønsket farge.

Skyvedører i glass

Pergola med glassvegger

Vinteren 2021 utvikler vi en egen glassløsning for Pergolux – skyveglass tilpasset denne pergolaen. Glasskyvedører setter et lekkert preg på pergolaen og gir helt egne muligheter for å skjerme mot vær og vind. Du får også nyte utsikten din selv når det blåser og regner.

Hvorfor pergola med vegger?

Pergolux pergola spilevegg

Det er helt klart mange fordeler med å montere vegger til pergolaen. Skjerming for regn og vind samt å hindre innsyn fra naboer, er ofte noen av behovene. De ulike typer vegger har også sine unike egenskaper, og hver uteplass kan gi ulike behov for valg av vegg. En pergola med vegger og tak gir et pent uttrykk og en ekstra innrammet sone, skjermet for været. De ulike veggene er derfor gode tilleggsprodukter til din pergola. Du kan da utnytte bruksmulighetene maksimalt. Uteplassen vil kunne benyttes i langt større grad og hverdagsgleden lar ikke vente på seg.

5 gode fordeler med vegger – oppsummert

  • Du får en lunere opplevelse under pergolaen
  • Skjermer for innsyn fra naboer
  • Pergolaen får et stilfullt design
  • Øker bruksmulighetene
  • Du skaper din egen unike pergola

Pergola med tak og vegger

Oppsummert er det mange gode fordeler med å gå for en pergola med tak og vegger. Når du har et pergola tak, har du kommet langt og vil kunne nyte fine stunder i ly for regnet. Det står som en flott konstruksjon til huset, og innbyr til å bruke uteplassen i langt større grad enn tidligere. Når du setter på sidevegger, vil du få enda ytterligere muligheter. Det rammer inn pergolaen din, og skjermer dermed for vær og innsyn.

Samtidig får du designet din egen pergola ved å velge ønsket type vegger og hvilke sider av pergolaen du ønsker dem på. Pergolaen bærer dermed et personlig preg av deg og dine behov, i den stilen som kjennetegner deg best. Velg et pergola tak med passende sidevegger som du liker aller best, og nyt de magiske stundene under pergolaen din.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Pergolux pergola spilevegg

Få gratis inspirasjon og gode tilbud rett i innboksen!

Få inspirasjon, smarte hage-tips og knallgode tilbud på nye produkter rett i innboksen.

Pergolux popum img.